Bespaar tot 40% op je verhuizing

Vul in waarvandaan je verhuist en vergelijk de verhuisbedrijven bij jou in de buurt.

Adreswijziging: Alles Wat Je Moet weten

Adreswijziging: Alles Wat Je Moet weten

Vul in waarvandaan je verhuist en bekijk de verhuisbedrijven bij jou in de buurt.

Hallo, ik ben Daan, een blogger op Verhuisbedrijfkiezer, het online platform dat je helpt om de beste verhuisbedrijf te vinden voor jouw verhuizing. In dit artikel ga ik je alles vertellen over adreswijziging: waarom het belangrijk is, hoe je het moet doen, en welke tips en trucs je kunt gebruiken om het makkelijker te maken. Lees snel verder en ontdek hoe je stressvrij kunt verhuizen met een goede adreswijziging!

Waarom is adreswijziging belangrijk?

Adreswijziging is een essentiële stap bij elke verhuizing. Het zorgt ervoor dat je post, pakketjes, rekeningen, abonnementen, en andere belangrijke zaken op je nieuwe adres aankomen. Zo voorkom je dat je iets mist, te laat betaalt, of onnodige kosten maakt. Bovendien is het wettelijk verplicht om je adreswijziging binnen vijf dagen na je verhuizing door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen van maximaal €325. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe geef je je adreswijziging door?

Er zijn verschillende manieren om je adreswijziging door te geven aan de instanties en personen die het moeten weten. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende opties:

  • Gemeente: Je kunt je adreswijziging online, schriftelijk, of persoonlijk doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. Dit kan vanaf vier weken voor tot uiterlijk vijf dagen na je verhuizing. Je hebt hiervoor een geldig identiteitsbewijs en een huur- of koopcontract nodig. Als je samenwoont of bij iemand inwoont, heb je ook een toestemmingsverklaring nodig van de hoofdbewoner. De gemeente geeft je adreswijziging automatisch door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, de SVB, en het CAK.
  • PostNL: Je kunt gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL om je adreswijziging gratis door te geven aan meer dan 250 bedrijven en organisaties. Denk aan je bank, verzekeraar, energieleverancier, tijdschriftabonnement, webwinkel, enzovoort. Je kunt zelf kiezen welke bedrijven je wilt informeren en hoe lang je wilt dat PostNL je post doorstuurt naar je nieuwe adres (maximaal 24 maanden). Je kunt de verhuisservice tot uiterlijk een week voor je verhuizing aanvragen.
  • Verhuisvriend.nl: Je kunt ook gebruikmaken van Verhuisvriend.nl, een online verhuisboekje dat je helpt om je adreswijziging snel en eenvoudig te regelen. Je kunt hier een persoonlijke checklist maken met alle instanties en personen die je moet informeren over je verhuizing. Verhuisvriend.nl stuurt vervolgens namens jou de adreswijzigingen per e-mail of post naar de betreffende partijen. Je kunt ook handige extra diensten bestellen, zoals verhuisdozen, inpakservice, of klusservice.
  • Zelf doen: Je kunt natuurlijk ook zelf je adreswijziging doorgeven aan alle instanties en personen die het moeten weten. Dit kost wel meer tijd en moeite, maar geeft je wel meer controle over wie je informeert en hoe. Je kunt bijvoorbeeld zelf brieven of e-mails schrijven, bellen, of online formulieren invullen. Zorg er wel voor dat je dit ruim op tijd doet, zodat alles goed geregeld is voor je verhuizing.

Foto van verhuizer in blauwe outfit

Tips en trucs voor een goede adreswijziging

Om ervoor te zorgen dat je adreswijziging soepel verloopt en dat je niemand vergeet te informeren, hebben we hier nog een paar tips en trucs voor je:

  • Maak een lijst: Maak een lijst van alle instanties en personen die op de hoogte moeten zijn van je nieuwe adres. Denk aan familie, vrienden, werkgever, school, huisarts, tandarts, apotheek, sportclub, vereniging, kerk, goede doelen, enzovoort. Controleer ook of er nog oude adressen staan op je identiteitsbewijs, rijbewijs, kentekenbewijs, bankpas, creditcard, en andere documenten. Zo voorkom je dat je iemand over het hoofd ziet.
  • Gebruik een verhuis-checklist: Gebruik een verhuis-checklist om te zien wat je allemaal moet regelen voor, tijdens, en na je verhuizing. Zo vergeet je niets belangrijks en houd je overzicht over je verhuistaken. Je kunt een verhuis-checklist vinden op onze website of downloaden als PDF.
  • Plan je verhuizing: Plan je verhuizing ruim van tevoren en reserveer een verhuisbedrijf, verhuiswagen, of verhuislift indien nodig. Vergelijk verschillende offertes en kies een betrouwbaar en voordelig verhuisbedrijf. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden, zoals de verhuisverzekering, de verhuisgarantie, de verhuisgeschillenbeslechting, en het vast-tarief of de na-calculatie. Je kunt via onze website gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende verhuisbedrijven bij jou in de buurt.
  • Pak slim in: Pak je spullen slim in en gebruik goede verpakkingsmaterialen, zoals verhuisdozen, bubble wrap, verhuisfolie, matrashoezen, bankhoezen, inpakpapier, opvulmateriaal, en verhuisetiketten. Label elke doos met de inhoud en de bestemming in je nieuwe huis. Maak ook een aparte doos met spullen die je direct nodig hebt na je verhuizing, zoals toiletspullen, beddengoed, kleding, medicijnen, sleutels, opladers, en documenten. Zo kun je makkelijk alles terugvinden en uitpakken.
  • Ruim op: Grijp je verhuizing aan om op te ruimen en te ontspullen. Sorteer je spullen en beslis wat je wilt meenemen, weggeven, verkopen, of weggeven, verkopen, of weggooien. Zo bespaar je ruimte, tijd, en geld bij het inpakken en verhuizen. Breng spullen die je niet meer nodig hebt naar een kringloopwinkel, een goed doel, of een afvalstortplaats. Of organiseer een garageverkoop of een online veiling om er nog wat aan te verdienen.
  • Regel hulp: Verhuizen is een grote klus die je niet alleen hoeft te doen. Vraag hulp aan familie, vrienden, buren, of collega’s om je te helpen met inpakken, sjouwen, schoonmaken, klussen, of oppassen. Of schakel een professionele inpakservice, klusservice of montage- en demontageservice in om je te ontzorgen.

 

Conclusie

Adreswijziging is een belangrijk onderdeel van elke verhuizing. Het zorgt ervoor dat je post en andere zaken op je nieuwe adres aankomen en dat je geen boete krijgt van de gemeente. Je kunt je adreswijziging op verschillende manieren doorgeven aan de instanties en personen die het moeten weten. Je kunt ook gebruikmaken van handige diensten zoals de verhuisservice van PostNL of Verhuisvriend.nl om het makkelijker te maken. Met onze tips en trucs kun je ervoor zorgen dat je adreswijziging soepel verloopt en dat je niemand vergeet te informeren.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over adreswijziging. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder. En vergeet niet om onze website te bezoeken voor meer informatie over verhuizen en het vinden van het beste verhuisbedrijf voor jouw situatie. Veel succes met je verhuizing!

Probeer de online vergelijker

en ontvang offertes!

Beantwoord een paar simpele vragen binnen een halve minuut en ontvang offertes van verhuisbedrijven bij jou uit de buurt.

Veelgestelde Vragen

FAQ

Voor andere vragen kunt u altijd contact opnemen.

1. Hoe werkt Verhuisbedrijfkiezer precies?

Verhuisbedrijfkiezer is jouw go-to online platform in de verhuisbranche. Je komt simpelweg naar onze site en vult je verhuisdetails in. Binnen no-time koppelen we je aan verschillende verhuisbedrijven die precies aan je wensen voldoen. Je kunt zelfs direct een verhuisofferte ontvangen!

2. Hoe kies ik het juiste verhuisbedrijf?

Maak gebruik van onze handige verhuis-checklist om te bepalen wat je belangrijk vindt. Wil je een vast-tarief of liever na-calculatie? Zoek je extra diensten zoals inpakservice of montage- en demontageservice? Bij ons is alles mogelijk!

3. Wat als er iets misgaat tijdens de verhuizing?

Geen stress! Veel van onze aangesloten verhuisbedrijven bieden een verhuisgarantie en verhuisverzekering aan. Mocht er een geschil zijn, dan helpen we met verhuisgeschillenbeslechting.

4. Wat heb ik allemaal nodig voor een soepele verhuizing?

Voor een geslaagde verhuisdag heb je meer nodig dan alleen een verhuiswagen. Denk aan verhuisdozen, inpakpapier, bubble wrap, en nog veel meer. We bieden ook handige meubelhondjes voor zwaar tillen!

5. Hoe zit het met internationale verhuizingen?

Ook voor een internationale verhuizing ben je bij ons aan het juiste adres. Of je nu naar de andere kant van de wereld gaat of net over de grens, we hebben een breed netwerk van bedrijven die je overal naartoe kunnen krijgen.

Download Binnenkort De App

Gemaakt voor jou! Van ons.